Ransomware is een ware plaag voor het mkb. Het is een variant van malware (kwaadaardige software) die de primaire bedoeling heeft om een systeem of zijn bestanden ontoegankelijk te maken. Vervolgens wordt losgeld geëist om het systeem of de bestanden te herstellen. Om je voor te bereiden op ransomware en bedreigingen van binnenuit is het verstandig om je cyberweerbaarheid te vergroten. We vertellen je hoe je dat doet.
Waarom is ransomware zo’n groot probleem?
Ransomware-aanvallen komen vaak van binnenuit. Dat betekent niet dat aanvallen door medewerkers uitgevoerd worden, maar dat hackers gebruik maken van de accounts van medewerkers. Daardoor kunnen ze lang onder de radar blijven. Daarnaast verspreiden hackers hun aanvallen over een langere periode. Dit biedt volop tijd om een aanvalsstrategie te plannen en uit te voeren, hun sporen uit te wissen en gegevens te versleutelen. Als bestanden worden versleuteld, kan jouw bedrijfsvoering ernstig verstoord raken. Vaak kom je er pas achter als het te laat is.
Continu dreiging
Een ransomware-aanval is niet slechts één gebeurtenis, maar een continue dreiging. Steeds vaker gebruiken medewerkers apparaten en netwerken – zoals eigen laptops of telefoons – die niet beheerd worden door de organisatie. Dit betekent dat securitymaatregelen die voor het bedrijfsnetwerk gelden, in feite zinloos zijn geworden. Voor een effectieve bescherming tegen ransomware aanvallen is inzicht nodig in gebruikers, in de apparaten waarmee ze werken en in de applicaties en gegevens waar ze toegang toe hebben.
Bescherm je mkb tegen ransomware:
9 tips voor cyber security
- 1
Installeer software-updates
- 2
Zorg voor voldoende loginformatie
- 3
Pas multifactorauthenticatie toe
- 4
Maak regelmatig versleutelde back-ups
- 5
Segmenteer netwerken
- 6Bepaal wie toegang heeft tot uw data en diensten:
- 7Versleutel opslagmedia met gevoelige bedrijfsinformatie:
- 8Bescherm apparaten en diensten die bereikbaar zijn vanaf het internet:
- 9Wees voorbereid. Maak een disaster recovery plan
Tref voorbereidingen voor een daadwerkelijke aanval
Het is belangrijk bij ransomware om naast de nodige maatregelen om een aanval te voorkomen, ook de juiste voorbereidingen te treffen voor een daadwerkelijke ransomware-aanval. Om snel te handelen is een strategie cruciaal. Breng met een Cyber Incident Response Plan alle rollen en verantwoordelijkheden in kaart en stel een lijst op met alle interne en externe stakeholders die bij een eventueel incident betrokken zijn, inclusief hun contactgegevens en een beschrijving van taken. Op deze manier kan meteen worden begonnen met het uitvoeren van het herstelproces.
Vergeet niet te testen!
Een laatste advies: vergeet niet te testen. Voer regelmatig simulaties uit en test hoe goed het team reageert op dreigingen. Zorg dat cyber security bij iedereen op de agenda staat. Dit zal een groot verschil maken als je wordt getroffen door een cyberaanval.