Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Nu we massaal thuis, op afstand of onderweg werken, grijpen hackers elke mogelijkheid om toe te slaan. Cybercriminelen worden steeds creatiever in het vinden van ongeautoriseerde toegang tot jouw bedrijfsdata. Een geslaagde cyberaanval betekent een directe aanval op je bedrijfscontinuïteit en kan jouw bedrijf dagen of zelfs wekenlang stilleggen. Dat weten hackers ook. Bereid je daarom goed voor. In het kort de meest voorkomende cyberaanvallen waar je mee te maken kunt krijgen.

1. Virus

Een virus is een kwaadaardig programma (of stukje computercode) dat computers infecteert en zich verspreidt over het bedrijfsnetwerk. Een virus is een subcategorie van ransomware.

2. Ransomware

Ransomware is schadelijke software die apparaten volledig vergrendelt. Jij kunt niet meer bij je data en de hacker probeert geld af te persen in ruil voor toegang. Het betalen van losgeld garandeert alleen niet dat de bestanden of systemen hersteld worden.

3. Malware

Software die ontworpen is om ongeautoriseerd toegang te krijgen of om schade aan een computer te veroorzaken. Het gevolg is dat apparaten niet meer werken en jouw bedrijf wordt stilgelegd.

4. DDoS-aanval

Een DDoS-aanval heeft als doel het overbelasten van online diensten of beveiligingsapparatuur. Het resultaat is slechte (of geen) bereikbaarheid en een kwetsbaar bedrijfsnetwerk.

5. Phishing

Phishing zijn frauduleuze e-mails die lijken op e-mails van gerespecteerde bronnen. Het doel is het stelen van betaal- en inloggegevens. Ook kan op deze manier ransomware op het apparaat worden geïnstalleerd.

6. Social Engineering

Een tactiek om je te verleiden tot het onthullen van gevoelige informatie of het verrichten van betalingen. CEO-fraude is een bekende manier van Social Engineering.

Wees voorbereid

Bovenstaande cyberaanvallen zijn slechts een deel van de mogelijkheden. De lijst met cyberaanvallen is nog veel langer. Hackers worden steeds innovatiever, terwijl we met zijn allen steeds flexibeler werken. Klassieke beveiligingsmethodes zoals een firewall en virusscanner, beschermen slechts een gedeelte van je bedrijfsnetwerk. Gelukkig zijn er meer manieren om je bedrijf en medewerkers te beschermen. Lees meer over cyber security en zet alvast deze 9 stappen om je bedrijf te beschermen.

Geef hackers geen kans!

Hoe staat het met jouw cybersecurity? Zijn jouw gegevens en data goed beveiligd? Met onze slimme cybersecurity oplossingen bescherm je jouw bedrijf. Nu en in de toekomst. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Neem contact met ons op of maak een afspraak.

Praat met een expert

Meer artikelen