Met een virtual desktop kies je voor een toekomstbestendige en veilige manier van werken. Veilig thuis, onderweg en op afstand werken is in een handomdraai geregeld. Op alle apparaten hebben jouw medewerkers dezelfde gebruikerservaring en vertrouwde werkplek. Zij hebben alle flexibiliteit om hun applicaties te benaderen op hun pc of laptop, maar ook vanaf een tablet of smartphone. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Lees hier of een virtual desktop voor jouw bedrijf interessant is.

De-voordelen-van-een-virtual-desktop-800x300

Hoe werkt een virtual desktop?

Jouw (klantspecifieke) applicaties, besturingssystemen, bestanden en gegevens worden allemaal opgeslagen in de cloud Met een virtuele desktop log je in op een van je apparaten via de cloud. Dat betekent dat je onafhankelijk van het apparaat waarmee je inlogt (PC/laptop/tablet/smartphone) exact dezelfde werkplek tot je beschikking hebt. Doordat bestanden zich niet meer op verschillende apparaten bevinden maar in de cloud, kies je voor een toekomstbestendige en veilige manier van werken.

Hoe werkt dit concreet?

Sluit je je laptop af en wil je verder werken op een ander device zoals bijvoorbeeld je telefoon, dan vind je precies dezelfde bureaubladen en instellingen terug. Je neemt je desktop letterlijk met je mee, wisselt eenvoudig van apparaat en werkt snel verder. Jouw medewerkers zien op al hun apparaten de vertrouwde omgeving waar zij mee werken. De virtual desktop is beschikbaar op elk modern platform en op alle apparaten. Dat betekent dat jouw medewerkers altijd en overal veilig kunnen werken.

Het verschil met een hybride werkplek

Een duidelijke vergelijking is die met een werkplek zónder virtual desktop – ook wel een hybride werkplek genoemd. Bij een hybride werkplek worden bestanden en applicaties op je apparaat opgeslagen én gesynchroniseerd in de cloud. Dan betekent dat je bestanden op twee plekken staan. Wat niet altijd de meest veilige keuze is als je met privacygevoelige data werkt. De kans is groot dat bedrijfsdata bij onbevoegde personen terecht komt. Niet iedereen is altijd op de hoogte van de veiligheidsprotocollen of houdt zich hieraan. Daarnaast zijn de gevolgen groot wanneer een apparaat gestolen wordt. Dan liggen jouw bedrijfsgegevens op straat en is de stap tot de rest van jouw bedrijfsnetwerk klein.

Terug naar de tijd toen er nog geen cloud was

Gaan we nog verder terug in de tijd toen er nog geen cloud was, dan zien we dat álles op het apparaat en de daaraan gekoppelde server werd opgeslagen. Ook wel een lokale werkplek genoemd. Niet veilig, want als die computer of server gehackt wordt, gestolen wordt of er gebeurt iets met de bekabeling, dan ben je al je gegevens kwijt. En dan hebben we het over alle gegevens…

Dit zijn de voordelen van een virtual desktop:

Voor wie is de virtuele desktop geschikt?

Niet iedereen heeft behoefte aan een virtuele desktop. Voor verschillende scenario’s biedt het een stabiele oplossing:

  • Bedrijven waar medewerkers veel hybride (thuis, op kantoor, op afstand) werken op verschillende apparaten.
  • Bedrijven die zich bevinden in de financiële sector, de gezondheid sector of in een andere sector waar veiligheid en reguleringen cruciaal zijn. Waar data achter slot en grendel moet en waar data absoluut niet verspreid mag raken over verschillende apparaten.
  • Bedrijven die vaak met tijdelijke medewerkers werken, die groeien of die op een andere reden veel flexibiliteit in werkplekken nodig hebben.
  • Bedrijven waar gewerkt wordt met zware grafische applicatie zoals bijvoorbeeld AutoCAD. Of die werken met specifieke applicaties die niet op elk toestel werken.
  • Bedrijven waar medewerkers ook gebruik maken van hun eigen apparaten zoals smartphones of laptops.

Een virtual desktop ook voor jouw bedrijf interessant?

Vrijblijvend in gesprek over de mogelijkheden die een virtual desktop voor jouw bedrijf biedt? Neem contact met ons op. Qdoc implementeert en beheert jouw online werkplekken. De virtual desktop is beschikbaar voor Online Werkplek Standaard, Online Werkplek Premium en Online Werkplek Premium Plus.

Praat met een expert

Meer artikelen