Ransomware is een ware plaag voor het mkb. Het is een variant van malware (kwaadaardige software) die de primaire bedoeling heeft om een systeem of zijn bestanden ontoegankelijk te maken. Vervolgens wordt losgeld geëist om het systeem of de bestanden te herstellen. Om je voor te bereiden op ransomware en bedreigingen van binnenuit is het verstandig om je cyberweerbaarheid te vergroten. We vertellen je hoe je dat doet.

Bescherm-tegen-ransomware-800x300

Waarom is ransomware zo’n groot probleem?

Continu dreiging

Een ransomware-aanval is niet slechts één gebeurtenis, maar een continue dreiging. Steeds vaker gebruiken medewerkers apparaten en netwerken – zoals eigen laptops of telefoons – die niet beheerd worden door de organisatie. Dit betekent dat securitymaatregelen die voor het bedrijfsnetwerk gelden, in feite zinloos zijn geworden. Voor een effectieve bescherming tegen ransomware aanvallen is inzicht nodig in gebruikers, in de apparaten waarmee ze werken en in de applicaties en gegevens waar ze toegang toe hebben.

Bescherm je mkb tegen ransomware:

9 tips voor cyber security

 • 1

  Installeer software-updates

 • 2

  Zorg voor voldoende loginformatie

 • 3

  Pas multifactorauthenticatie toe

 • 4

  Maak regelmatig versleutelde back-ups

 • 5

  Segmenteer netwerken

 • 6
  Bepaal wie toegang heeft tot uw data en diensten:
 • 7
  Versleutel opslagmedia met gevoelige bedrijfsinformatie:
 • 8
  Bescherm apparaten en diensten die bereikbaar zijn vanaf het internet:
 • 9
  Wees voorbereid. Maak een disaster recovery plan

Tref voorbereidingen voor een daadwerkelijke aanval

Het is belangrijk bij ransomware om naast de nodige maatregelen om een aanval te voorkomen, ook de juiste voorbereidingen te treffen voor een daadwerkelijke ransomware-aanval. Om snel te handelen is een strategie cruciaal. Breng met een Cyber Incident Response Plan alle rollen en verantwoordelijkheden in kaart en stel een lijst op met alle interne en externe stakeholders die bij een eventueel incident betrokken zijn, inclusief hun contactgegevens en een beschrijving van taken. Op deze manier kan meteen worden begonnen met het uitvoeren van het herstelproces.

Vergeet niet te testen!

Laten we kennismaken!

We adviseren je graag hoe je jouw mkb tegen ransomware kunt beschermen.

Meer artikelen