Ransomware slaat vaak hard toe. Jaar op jaar stijgt het aantal ransomware-aanvallen en bedrijven hebben moeite om zich tegen ransomware te beschermen. Door slimme technieken blijven aanvallen vaak onder de radar, totdat een gebruiker nietsvermoedend op een link klikt en alles in werking zet. Om je goed voor te bereiden doe je er goed aan meer te weten over wat ransomware is.
Ransomware is gijzelsoftware
Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd. Het is een computervirus (malware) dat programma’s of bestanden ‘gijzelt’ en deze gegevens versleutelt. Om weer toegang tot je bestanden en/of bedrijfsnetwerk te krijgen, eisen hackers losgeld. Steeds vaker zien we het concept van dubbele afpersing. Aanvallers sluizen klantgegevens weg en dreigen deze vertrouwelijke informatie te verkopen of openbaar te maken als er niet nog een keer betaald wordt.
Hoe werkt een ransomware aanval?
Ransomware wordt op verschillende manieren verspreid. Door middel van e-mailbijlagen, kwaadaardige websites, advertenties of kwetsbaarheden in software proberen hackers toegang tot jouw bedrijfsnetwerk te krijgen. Een populaire methode is het gebruik van phishing-mails. Een vorm hiervan is CEO-fraude. Hackers doen zich voor als een van jouw collega’s en sturen een bijlage waarin het virus verstopt zit. Eenmaal binnen verspreidt ransomware zich als een lopend vuurtje naar alle applicaties en systemen. Hackers krijgen toegang tot zoveel mogelijk data en versleutelen of verwijderen deze. Belangrijke systemen worden geblokkeerd en beheerders worden buitengesloten.
De gevolgen van ransomware
Bedrijven die het slachtoffer worden van ransomware-aanvallen kunnen gedwongen worden om hoge bedragen losgeld te betalen om toegang tot hun eigen systemen en bestanden te krijgen. Dit is echter geen garantie dat je ook echt weer toegang krijgt. Een ransomware kan leiden tot downtime, een onbereikbare helpdesk, reputatieschade, verstoring van de bedrijfsvoering, het kwijtraken van (potentiële) klanten, en juridische aanklachten. Daarnaast kan het leiden tot psychische klachten bij medewerkers.
Hoe gaat een hacker te werk?
Preventieve cyber security maatregelen
Ransomware aanvallen heb je vaak niet door. Totdat het te laat is. Het is het beste om preventieve maatregelen te nemen, zoals het installeren van betrouwbare antivirussoftware en het maken van regelmatige back-ups van belangrijke gegevens. Jouw medewerkers vormen een belangrijke schakel. Zorg dat ze op de hoogte zijn en weten wat ze wel en niet moeten doen. Lees meer over hoe je je kunt beschermen tegen ransomware.
Hulp nodig bij het beschermen van jouw bedrijf?
Met onze slimme cyber security oplossingen geef je hackers geen kans. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Neem contact met ons op.