Geen organisatie lijkt nog veilig te zijn voor cybercriminelen. Cyberaanvallen nemen toe en worden ook steeds geavanceerder. De (Europese) overheid voelt zich genoodzaakt om meer integrale maatregelen te nemen. Alle bedrijven, ook mkb-bedrijven, die ‘essentiële diensten’ leveren, moeten in 2024 voldoen aan de nieuwe cyber security richtlijnen. Wat houdt NIS2 in, en wat betekent dit voor jou als MKB-ondernemer? Je leest het hier.

NIS2-mkb-800x300

Wat is NIS2?

NIS is de afkorting voor Network & Information Systems. In het Nederlands wordt dit ook wel de NIB-richtlijn genoemd. NIB staat in dit geval voor richtlijn Netwerk en Informatiebeveiliging. Het doel van de NIS is om binnen de EU het cyberweerbaarheidsniveau te verhogen.

Waarom NIS2?

Op dit moment werken we in Europa met de NIS (netwerk- en informatiesystemen) richtlijn voor essentiële bedrijven zoals water- en telecombedrijven. Cybercriminelen bedenken echter razendsnel nieuwe aanvallen, waardoor NIS1 alweer achterhaald is. Dus komt de EU met een nieuwe versie: NIS2. De NIS2 richtlijn heeft tot doel de digitale veiligheid van kritieke infrastructuren en dienstverleners te verhogen. Denk aan bedrijven in sectoren als de gezondheidszorg, de energiesector en financiële instellingen. De richtlijn vereist dat deze organisaties passende maatregelen nemen om hun digitale beveiliging te waarborgen.

Voor wie geldt NIS2?

Er gaan zeker tien keer zo veel bedrijven onder NIS2 vallen dan onder de huidige richtlijn. Dat komt omdat er meer bedrijven worden aangemerkt als essentieel of belangrijk, maar ook omdat er gekeken moet worden naar de volledige supply chain. Hierdoor bestaat er een grote kans dat ook jouw bedrijf aan deze wetgeving moet gaan voldoen. In principe geldt de volgende stelregel: alle organisaties binnen een essentiële sector met een grootte van meer dan 50 medewerkers en een omzet van meer dan 10 miljoen euro wordt als essentiële aanbieder gedefinieerd.

Essentiële en belangrijke entiteiten

Sector Belangrijk / Essentieel
Energie – levering, distributie, transmissie en verkoop van elektriciteit, gas, olie, verwarming/koeling, waterstof, exploitanten van EV-oplaadpunten Essentieel
Transport via lucht, spoor, weg en water (inclusief rederijen en havenfaciliteiten) Essentieel
Bankieren/financiën – krediet, handel, markt en infrastructuur  Essentieel
Gezondheid – zorgverleners, onderzoekslaboratoria, farmaceutica, productie van medische hulpmiddelen Essentieel
Water – drinkwaterleveranciers en afvalwaterbeheerders Essentieel
Digitale infrastructuur en IT-diensten – DNS, naamregisters, vertrouwensdiensten, datacenters, cloud computing, elektronische communicatiediensten, beheerde diensten en beheerde veiligheidsdiensten Essentieel
Openbaar bestuur – (centraal, regio’s + lokaal optioneel) Essentieel
Space – exploitanten van infrastructuur op de grond Essentieel
Post- en koeriersdiensten aanbieders Belangrijk
Afvalbeheer  Belangrijk
Chemische producten – productie en distributie Belangrijk
Voedsel – distributie en productie Belangrijk
Fabrikanten – medische/diagnostische apparaten, computers, elektronica, optica, machines, motorvoertuigen, aanhangwagens, opleggers, andere transportmiddelen Belangrijk
Digitale aanbieders – online marktplaatsen, zoekmachines, sociale platforms Belangrijk
Onderzoeksorganisaties Belangrijk

Ik ben een MKB en verleen geen essentiële dienst. Geldt de NIS2 ook voor mij?

Hoewel de NIS2 richtlijn in eerste instantie gericht is op kritieke infrastructuren en digitale dienstverleners, geldt deze ook voor MKB-ondernemers die onderdeel uitmaken van de supply chain van deze sectoren. Dit betekent dat ook zij moeten voldoen aan de vereisten van de richtlijn. Voldoen zij hier niet aan? Dan kunnen zij aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade als gevolg van digitale aanvallen.

Welke maatregelen moet ik nemen?

Dit kan variëren afhankelijk van de specifieke sector en organisatie. Over het algemeen vereist de NIS2 dat organisaties passende maatregelen nemen om hun digitale veiligheid te waarborgen, zoals het implementeren van beveiligingsmaatregelen, het uitvoeren van risicobeoordelingen en het opstellen van incidentresponseplannen. De noodzakelijke maatregelen worden explicieter, het toezicht hierop wordt verscherpt en de boetes bij non-compliance stijgen substantieel. Daarnaast wordt het verplicht om verder te kijken dan alleen de eigen securityrisico’s. Je dient óók de risico’s in de relaties met leveranciers in overweging te nemen.

Gevolgen van het niet naleven van de richtlijn

Het niet naleven van de NIS2 richtlijn kan leiden tot verschillende gevolgen;

  • boetes kunnen oplopen tot in de miljoenen euro’s.
  • het kan leiden tot reputatieschade, omdat klanten hun vertrouwen verliezen in een bedrijf dat niet goed omgaat met hun persoonlijke gegevens.
  • het kan leiden tot bedrijfsonderbrekingen en verlies van inkomsten.

Verder geldt er persoonlijke strafrechtelijke aansprakelijkheid voor personen op directieniveau. Belangrijke entiteiten kunnen toezicht, verplichte audits en mogelijke ontheffing uit bestuurlijke functies verwachten als regels binnen een organisatie niet worden nageleefd.

Staat NIS2 al voor de deur?

Tips voor een goede naleving van NIS2

Meer weten over NIS2?

Neem contact met ons op. We verhogen de digitale weerbaarheid van het mkb en helpen je graag op weg met NIS2.

Meer artikelen